Snelheid

Op het internet staan wel meetgegevens waaruit blijkt dat een ligfiets sneller is dan een normale fiets.  Mijn gemiddelde snelheid (met een slechte conditie) op de Sinner Record was ongeveer 26 km/u. Op de Optima Baron is dit ongeveer 30 km/u.  Met name bij hogere snelheden (boven de 30 kilometer per uur) is de Baron een stuk sneller dan de Record. Trouwens, de Flevobike Fifty Fifty, die in de genoemde meetgegevens staat, wordt inmiddels door Sinner geproduceerd en verkocht (nadat ze het model enigszins verbeterd hebben).

Je moet een 'tour-ligfiets' niet gaan vergelijken met een racefiets. Een Sinner Record zal niet veel sneller zijn dan een superlicht/stijf racefietsje van Koga, maar wel een stuk sneller dan een standaard 'tourfiets'.

Om goed te kunnen presteren op een ligfiets moeten bepaalde spieren ontwikkeld worden, die normaal gesproken (in mijn geval tenminste) niet gebruikt worden. Het heeft bij mij zeker een half jaar (ca. 4000 km) geduurd voordat deze spieren enigszins ontwikkeld waren. Ga je te snel teveel kracht gebruiken voor het ligfietsen, dan gaan de knieŽn protesteren. De mensen van Sinner hebben me hiervoor, terecht, uitdrukkelijk gewaarschuwd.

In het begin zul je misschien niet zo snel gaan als je zou verwachten, maar je stapt wel een heel stuk fitter van een ligfiets af dan van een racefiets of mountainbike.